Slovensko arheološko društvo organizira v ponedeljek, 22. junija 2015, strokovno ekskurzijo v Požeško kotlino (Požega, Hrvatska), kjer trenutno na Kaptolu potekajo arheološke raziskave pod vodstvom dr. Hrvoja Potrebice. Ogled je posvečen predvsem najdiščem starejše železne dobe (Kaptol, Kagovac, Tunik), ogledali pa naj bi si tudi ostaline benediktinskega samostana iz 12. stoletja (na antični osnovi) na najdišču Rudine.

Čas poti v eno smer je ok. 4 ure (337 km),
stroški prevoza za 9 oseb: po osebi €.

Prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

 

Program

6.00  Odhod ispred Filozofske fakultete 
10.00-10.30

Požega, Gradski muzej 
Kaptol – ogled najdišča in izkopavanj
Kagovac – ogled najdišča
Tunik – ogled najdišča
Premor in hrana v gostilni Stari fenjeri (kod Pere)
Rudina – ogled najdišča

17.00 (najkasneje)  Odhod iz Požege
21.00 (najkasneje)  Prihod v Ljubljano

Po najdiščih vodi dr. Hrvoje Potrebica.

Tekom starejše železne dobe je v Požeški kotlini obstajala mreža manjših i večjih naselij, ki so bila povezana u enoten sistem z nekaj pomembnejšimi središči. O tomu priča trideset najdišč z najdbami iz tega časa. Manjša naselja se nahajajo v nižjem delu kotline, vsa pomembnejša naselja pa so utrjena gradišča na relativno visokih obronkih pogorja.

Kaptol, eponimno najdišče kaptolske skupine, ki pripada halštatskemu kulturnemu kompleksu, je bil dominantno središče čigar vpliv se je širil daleč izven Požeške kotline.

Tumuli in utrjeno naselje Kagovac v gozdu med vasema Vetovo in Lukač je drugo večje središče. 

Nekropola z največjimi in doslej neraziskanimi tumuli se nahaja v vasi Tulnik in bo nedvomno v prihodnosti prinesla ključen vpogled v to obdobje v prostoru Požeške kotline. 

Donacija dohodnine

Po zakonu o dohodnini lahko davčni zavezanci do 0,5 odstotka dohodnine, odmerjene od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, namenijo tudi našemu društvu. Vaš pristanek za donacijo morate Davčni upravi RS (DURS) sporočiti do 31. decembra v tekočem letu.

Obrazec za donacijo 0,5 % dohodnine

Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o tem.